maanantai 29. heinäkuuta 2013

Lihapataa, 3-viljan leipää ja timjamiriisi...

Vettä on taivaalta loikottanut pitkin päivää - tervetullutta taas sekin. Tänään mulla alkoi loman jälkeinen arki ja samalla hetkellä tuli myös ensimmäinen tunne syksystä, joten lihapata kera tuoreen leivän oli paikallaan.

Kolmenviljanleipä (2kpl): 11/2dl kaurahiutaleita, 11/2dl ruisleseitä, 10dl vehnäjauhoja, 6dl vettä, 11/2pussia kuivahiivaa, 2tl suolaa ja loraus öljyä. Sekoita hiiva reilusti yli kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja loraus öljyä. Sekoita mukaan jauhot ja leseet, vaivaa tasaiseksi. Anna kohota tunnin. Leivo pellille 2 leipää, anna kohota vielä reilu vartti. Paista 175astetta ja noin vartti, tämän jälkeen laske lämpö 100 astetta ja jatka paistamista noin 30-40 minuuttia. Leivästä tulee rapsakka pinnalta ja kuohkea sisältä - kelpasi perheen leipäkriitikollekin, tuolle pahnan pienimmälle :)

Lihapata: 400g possusuikaletta, 200g nautaa, 1 sipuli, loraus öljyä, 1rkl Worcester-kastiketta, 1rkl hunajaa, 1dl sinihomejuustoa, 1prk smetanaa ja 21/2dl ruokakermaa. Loraus soijakastiketta ja tarvittaessa suolaa. Paista lihat ja kuullota kuutioitu sipuli pannulla, kaada kattilaan ja lisää joukkoon kaikki muu. Anna muhia miedolla lämmöllä tunnin verran. Mausta suolalla tarvittaessa.

Timjamiriisi: 3dl risottoriisiä, 9dl vettä, 1kasvisliemikuutio, 1 sipuli, loraus öljyä, 1rkl tuoretta timjamia. Kuullota öljyssä sipuli, lisää joukkoon silputtu timjami sekä riisit ja jatka kuullottamista vielä hetken. Kaada mukaan kiehuva vesi ja kasvisliemi-kuutio. Keitä riisi kypsäksi miedolla lämmöllä, sekoita muutaman kerran saadaksesi aikaan risottoriisin "kermamaisuus". Lisää tarvittaessa vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti