sunnuntai 25. elokuuta 2013

Lanttukukko ja syksyn satoa

Innostuin tekemään elämäni ensimmäisen lanttukukon ystävän hehkutuksesta. Sen lisäksi oli muuten ensimmäinen kerta, kun ylipäätään maistoin lanttukukkoa. Tämä kypsyi uunin lämmössä noin 7 tuntia ja voi vitsit kuinka ihana joulun tuoksu siitä tulikaan!

Reseptit, jotka tästä ruoasta löytyy ovat kaikki likimain samanlaisia, joten sen osalta ei tarvinnut ihmetellä. Tein maltillisesti yhden lantun kukon ja tästäkin tuli lähes kaksi kiloinen.

1kg lanttua, 400g rasvaista possua, suolaa ja mustapippuria.

Aloita kuorimalla ja viipaloimalla lanttu, keitä viipaleita noin 10 minuuttia.

Taikina: 31/2dl vettä, 1tl suolaa, 6dl ruisjauhoja ja 2dl vehnäjauhoja. Sekoita ainekset keskenään. Kauli taikinasta halkaisijaltaan noin 40cm:n ympyrä.

Lado ympyrän keskelle keko, kerros possua, kerros lanttua ja lanttujen päälle ripaus suolaa ja mustapippuria. Jatka tällä tavoin ainekset loppuun. Taita ympyrän helmat tiivisti keon päälle ja veistä ja vettä apuna käyttäen tiivistä taikina saumattomaksi.

Paista uunissa ensimmäinen tunti 225 astetta. Tämän jälkeen kääri kukko folioon ja pudota uunin lämpö 110 astetta. Jatka paistamista seuraavat 6 tuntia. Kukon valmistuttua voitele pinta sulalla voilla ja kääri lanttukukko takaisin folioon sekä pyyheliinojen sisälle. Jätä huoneenlämpöön jäähtymään useamman tunnin ajaksi. Tämän jälkeen on kukko valmis syötäväksi.


4 kommenttia:

 1. Onko siä jo noin punasia omenia!!

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan lanttukukkoa maistanut, mutta voin kuvitella että on hyvää, mainio ohje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan itsellekin eka kerta, mutta aivan passelia syötävää tästä tuli.

   Poista