maanantai 12. tammikuuta 2015

Huurteista meininkiä - ROUTAPAISTI

Olen jo useampaankin kertaan mielinyt tehdä routapaistia, jääpaistin nimelläkin tunnetaan. Tämän ruokalajin on varmasti joku joskus keksinyt siinä kohtaa, kun ateriaksi ajateltu lihanpalanen onkin umpijäässä pakkasessa.

Tämä routapaisti syntyi naudan paahtopaistista ja hyvää tuli. Ihanteellisinhan tämä olisi varmasti riistasta - hirvi, poro, peura....mutta kun niitä ei meiltä löydy. Totesin jo miehellekin, joka viettää metsässä varsin paljon aikaa luontoa kuvatessa, että vois hankkia itselleen metsästysluvat......saatais kuvien lisäksi pöydän antimiakin :D Toivottavasti ymmärrätte mun pointin pahoittamatta mieltä tai jos ette, niin mielipiteet/kannanototkin ovat tervetulleita :)







ROUTAPAISTI

1,2kg naudan jäinen paahtopaisti

Lämmitä uuni 110 asteeseen ja laita jäinen paisti uunivuoassa kypsymään. Siinä kohtaa, kun paisti on suurinpiirtein sulanut, iske paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Jatka kypsennystä, kunnes haluttu sisälämpötila on saavutettu.

Halusin paistista hieman roseeta eli ns. medium. Paisti kypsyi alhaisessa lämmössä 31/2 tuntia ja sisälämpötila oli 65 astetta uunista pois otettaessa. Paistoajan loppumetreillä valmista marinadi.


Marinadi

17dl vettä
2rkl suolaa
11/2rkl etikkaa
2rkl ruokosokeria
2tl kokonaisia viherpippureita
2tl kokonaisia mustapippureita
reippaat 2tl Dijon a´l´ Ancienne sinappia (sinapissa mukana siemenet)
2 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
2tl tuoretta rosmariinia


Pilko siivuiksi valkosipulinkynnet ja silppua hienoksi tuore rosmariini. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehahtaa. Upota uunista otettu kuuma paisti mausteliemeen ja anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään vuorokausi ennen tarjoilua.





Rosmariiniperunat

perunoita
öljyä
suolaa
tuoretta rosmariinia

Pese ja kuivaa perunat. Halkaise kahtia, voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle silputtua tuoretta rosmariinia ja suolaa. Paista noin 40-50 minuuttia ja 200 astetta.

Punaviini-kahvikastike löytyy täältä KLIK

Lisukkeina porkkanasiivuja ja punasipulia paistettuna.









Mulla on pitänyt jostain syystä sen verran haipakkaa, että kaikki liikenevä vapaa-aika on kulunut keittiössä. Sisustusjuttujen osalta on muutamakin ajatus itämässä ja itseasiassa jo varsin valmiiksikin mietittynä....kunhan vaan pääsen tuumasta toimeen :)


2 kommenttia:

  1. Mä olen joskus yrittänyt tehdä tuota samaa, mutta jostain syystä se ei onnistunut. Paisti jäi ihan auttamatta liian raa'aksi. Nyt mulla on kyllä uusi lihalämpömittari, eli voisi kokeilla uudelleen. Ja kaiken lisäksi taisin tehdä sen leivinuunissa, eli lämpöihinkään ei ihan sataprosenttisesti pysty luottamaan. Työkaveri tekee naudan aina jäisenä, ja vitsi miten mehukkaita sen eväät aina on! ☺
    Minäkin olen yrittänyt saada meiän isäntää metsästämään, ja hiukan se siitä kiinnostunut onkin, mutta valitettavasti aika ei vaan kalastukselta ja jääkiekolta riitä siihen. Ehkä sit joskus vanhempana. Onneksi ystäväpiirissä ja sukulaisissa löytyy metsästäjiä, joilta silloin tällöin saadaan lihoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naudanliha kaikessa yksinkertaisuudessaan oli pitkään meidän keittiön akilleenkantapää. Välillä pidin pitkän tauonkin sen ostamisessa, kun en onnistunut sen kanssa niin kuin olisin halunnut. Tätä voin tahdä toistekin ja paksumpien pihvien kanssa taika löytyy siitä, että ne saa pötkötellä huoneenlämmössä yhdet kaksi tuntia ennen paistoa kuumalla pannulla. Tuoreet kalasaalitkaan ei ole ollenkaan huono juttu :) :) Meilläkin isäntää kiinnostaa metsästys, mutta aika on kortilla täälläkin päässä.

      Poista