sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Uutta Wanhaa ja RUOKAA

Mulla on ollut pitkä vkonloppuvapaa, joka on kulunut taas aivan hujauksessa. Sää on ollut melko harmaa, mutta ei se ole liiemmin haitannut....koska päivät ovat mukavasti pidentyneet. Nythän on jo Maaliskuu :)

Kävin tekemässä kirpparilta lautaslöydöt tai itseasiassa bongasin nämä jo viikko takaperin, mutta jostain syystä en näitä silloin ostanut.

Torstaina mies oli kaupungilla asioimassa ja niinpä hän kiltisti kävi nämä rouvalle noutamassa <3 Ei hän nyt tämän toimeksiannon osalta aivan riemusta kiljunut, mutta hakipa kuitenkin ;)

Näissä vaan oli sitä jotain, joka kolahti. Kokokin on oikein sopiva esim. alkukeitoille.







Lautaset suorastaan huuteli jotain keltaista keittoa ja niinpä niiden inspiroimana tuli tekaistua simppeli porkkanasosekeitto alkukeitoksi.




PORKKANASOSEKEITTO 4:lle alkukeittona

500g porkkanoita
5dl vettä + kasvisliemikuutio
1prk (21/2dl) Crea Aura ruokakermaa
suolaa, mustapippuria ja yrttejä maun mukaan

Kuori ja viipaloi porkkanat, keitä kasvisliemessä kypsäksi. Soseuta ja lisää joukkoon ruokakerma, kiehauta uudelleen ja mausta maun mukaan.




Pääruoaksi tein hieman tuhdimman vuokaruoan. Alkuperäinen resepti löytyy vuoden -98 Kauneus ja Terveys lehdestä, jonka olen taltioinut vain tämän reseptin vuoksi.

Tämän reseptin mukavuus on siinä, että koko kattaus syntyy "samassa astiassa".

Alkuperäiseen ohjeeseen ei kuulu vuohenjuusto, mutta kombinaatio pekoni-vuohenjuusto-kana toimii mun mielestä aina.




TAIVAALLINEN TALVITERRIINI (riittää kuudellekin pääruokana)

vajaa 1kg perunoita
pari lorausta pähkinä- tai oliiviöljyä
450g hunajamarinoituja broilerin ohutleikkeitä
1pkt (200g) Sainte Maure vuohenjuustoa
2pkt (a´140g) pekonisiivuja
suolaa, mustapippuria, loraus hunajaa ja yrttejä maun mukaan.


KASTIKE terriinille

2dl kermaa
2rkl sinappia

Sekoita kerma ja sinappi, keitä kokoon.





1. Kuori ja viipaloi perunat (älä huuhtele tärkkelystä pois) ja paista niihin pinta öljyllä pannussa. Tämä ei ole pakollinen toimenpide, mutta antaa lisää makua.

2. Vuoraa vuoka foliolla. 




3. Asettele pekonit vuokaan.
4. Lisää ensimmäinen kerros (1/3) perunoita ja pinnalle ripaus suolaa ja pippuria




5. Asettele ensimmäisen perunakerroksen päälle puolet broilerin ohutleikkeistä ja niiden päälle viipaloitu vuohenjuusto-kerros. Vuohenjuusto siivujen päälle lorautin hieman hunajaa, ripauksen mustapippuria ja tuoretta basilikaa.

6. Lisää vuohenjuustokerroksen päälle puolet jäljellä olevista perunoista, mausta taas suolalla ja mustapippurilla. Perunoiden päälle loput broisku-leikkeet, joiden pintaan silppusin kevätsipulin varsia. Päällimmäiseksi vielä kerros perunoita ja ripaus suolaa ja mustapippuria.




7. Taittele pekoninhelmat terriinin päälle.
8. Sulje terriini foliolla.

Kaada uunivuokaan vettä noin sentin verran (vesihaude) ja kypsytä terriini siinä 200 astetta ja noin puolitoista tuntia.

Ennen kuin asettelet terriinin tarjolle, valuta liika liemi vuoasta pois. Kumoa terriini ja tarjoile sinappikastikkeen kanssa.





Sain mieheltäni palan vanhaa ladon seinää. Mistä lie taas löytänyt, mutta hän kyllä tietää tarkkaan, mille rouva lämpenee = kaksi vanhaa puuta :) 

Tästä palasesta syntyi tarjotin/pannun alunen. Porakoneella reiät ja juuttinarusta rivat.




Jos mun, joka en ole niin makean ystävä, pitäisi valita lemppari jälkkäri...niin se on kyllä jonkin sortin Creme Brulee.

Perinteinen ranskalainen jälkiruoka, jota voi varioida monella tapaa. Tällä kertaa halusin siihen vähän raikkaamman tvistin.




LIME Creme Brûlée (4:lle)

21/2dl kuohukermaa
1/2dl maitoa
3/4dl kidesokeria
2tl vaniljasokeria
reipas 1tl raastettua limen kuorta
3 munankeltuaista
---------------------
2rkl ruokosokeria


Raasta limen kuori. Sekoita kattilassa kerma, maito, vaniljasokeri sekä limen kuoriraaste. Kiehauta ja anna jäähtyä.

Vispaa käsin keskenään munankeltuaiset + kidesokeri ja lisää jäähtyneeseen kermaseokseen. Kaada seos vuokaan tai vuokiin (itse käytin pientä valurautapannua). Laita vuoka / vuoat vesihauteeseen ja paista uunissa 150 astetta ja noin 50-60 minuuttia. 

Jäähdytä brulee jääkaapissa kylmäksi. Ripottele pinnalle ruokosokeri ja tiristä sokeri tohottimella. Jos tohotinta ei löydy, niin sama asia hoituu uunissa 250 astetta ja muutama minuutti.





Mukavaa sunnuntaita ja kivaa alkanutta Maaliskuuta :)

8 kommenttia:

  1. Voi nam taas, mitä ruokia ja lautaset ovat mieleeni myös (vaikka ovatkin vaalenasiniset) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Sanna! Värit ovat kyllä jännä juttu, mähän olen kokonaisvaltaisesti melko "väritön" valintojeni kanssa.....näiden kanssa kävi niin, että rustiikkinen yleisilme koukutti siihen malliin, etten enää oikeastaan väriä "nähnytkään" :)

      Poista
  2. Ihania ruokia olet taikonut ja kauniita kuvia, terkuin Suska koivuladesignesta.

    VastaaPoista
  3. Voi miten kauniit lautaset! Olet tehnyt tosi hyvän löydön. Tuo terriini kuulostaa tosi herkulta ja helpolta tehdäkin kun ei tarvita montaa tekovaihetta. Laitetaan todo-listalle tämäkin... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Tykästyin noihin kanssa, niissä on sellainen mukavan keväinen henki. Tämä terriini on mukavan simppeli pläjäys, jossa ei oikeastaan voi edes epäonnistua :)

      Poista
  4. *huoh*...nuo lautaset on aivan järjettömän UPEAT!!!!! ♥
    Kelpais mullekin!
    Ja tuo ruokakin houkuttaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Nanne <3 Lautaset on kyllä ihanat ja kooltaankin vielä "välimaastosta".....ei liian pienet eikä suuret. Hintakin oli kaikki 1€ per kipale :)

      Poista