torstai 12. kesäkuuta 2014

Voikukka-marmeladia ja raparperisalsaa

Kesäloma on käynnistynyt mukavan leppoisasti puuhastellen. Säät täällä meillä ovat vaihdelleet sateesta paisteeseen, no luonnon vehreys tarvitsee kumpaakin.

Aloitetaanpa VOIKUKISTA - noista pihojemme riesoista. Bongasin Maku-lehdestä 2/2013 reseptin Voikukka-marmeladista. Vielä valmistusvaiheessakin olin todella epäileväinen keitoksen kanssa. Epäilyksen häivä tosin hälveni, kun pääsin maistamaan ja maistattamaan tätä hyväskää - aivan kuin HUNAJAA :)


VOIKUKKA-MARMELADI

1 litra voikukan tuoreita kukintoja
4dl vettä
1pkt (330g) hillo-marmeladi-sokeria
1-2tl raastettua sitruunankuorta
puolikas vaniljatanko halkaistuna (ei kuulu alkuperäiseen reseptiin)

Huuhtele voikukan kukinnot ja laita kattilaan veden kanssa, kiehauta ja anna jäähtyä. Siivilöi keitoksesta liemi talteen harson läpi. Lisää liemeen sokeri ja sitruunaraaste sekä halkaistu vaniljatangon puolikas. Keitä noin 5 minuuttia ja säilö puhtaisiin purnukoihin. Säilytä viileässä.



RAPARPERI-SIPULISALSA

1 litra raparperia
3 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
1 tuore chili-palko
4dl sokeria
1dl omenaviini-etikkaa
2 tl suolaa
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Kuori ja pilko raparperit sekä sipulit. Poista chilistä siemenet ja viipaloi hienoksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin tunnin ajan. Säilö puhtaisiin purkkeihin. Sopii tarjottavaksi niin kanan, lihan kuin riistankin kanssa. Säilytetään kylmässä.

Resepti on Maku-lehden arkistoista KLIK



Poikanen toi koulun päätyttyä kotiin 3lk:n kevät-lukukauden puutyön - pääsi muuten aitiopaikalle - tämä on ihana <3



Sitten vielä vähän puutarha-näkymiä, jotka kaikki sijoittuvat meidän 70-lukulaisen talon Atrium-pihalle......


......jonka vehreys alkaa valtaamaan taas tilaa. Tykkään tästä "holtittomasta" kasvusta = hyviä puolia vanhoissa pihapiireissä.



Vehreyden taakse kätkeytyy vanha rakennelma kera ulkotakan. Väkersin sinne vanhoista puulaatoista kierrättäen parit arkku-pöydät, joiden uumenista löytyy sieltäkin halkoja :) On muuten todella hankala paikka kuvata.




Nyt pistän värin päähän, väkerrän kauppalistan ja valmistaudun huomiselle shoppailu-reissulle kera poikasen :)

4 kommenttia:

  1. Mä katsoin tuota samaa voikukkaohjetta ja suunnittelin sen tekemistä. Ehkä vielä teenkin, vaikka mies kyllä ilmoitti, että nokkossämpylät hän vielä juuri ja juuri sulattaa, mutta raja menee kyllä siinä jos alan kantaa hänen eteensä voikukkaruokaa ;) Nuo teidän puutarhakalusteet on aivan huippuhienot. Sopivat talon ikäkauden henkeen ihan mahtavasti. Ja juu, pienten puutyötekeleet on aivan ihania. Meillä 3. luokkalaisen tekemä purjevene pääsi myös keittiöön paraatipaikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on noita samansuuntaisia ohjeituksia perheen miesten taholta, tätä suostuivat maistamaan kommentilla.....Eipä olisi uskout, että voikukista voi saada jotain, joka maistuu hunajalta :) Saisivat kouluissa tehdä enemmänkin aikaa kestäviä askarteluja.

      Poista
  2. Täytyy yhtyä kehuihin noista puutarhakalusteista! Ootteko itse tehneet nuo pöydät ja penkitkin? Hienot on! Tahtoo kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä nuo on itse tehty kaikkinensa. Halusimme pöytäryhmän, jossa on riittävästi tilaa istua ja kattaa. Pöydällä on kokoa 3m x 1,3m. Toinen tärkeä asia oli myös se, että se tulee olemaan ympäri vuoden paikallaan. Nämä kaksi asiaa määrittivät hyvin pitkälti sen, että homma oli tehtävä itse :)

      Poista