sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Lihakukkoa, kanttarelleja, kesää ja leipäjuustoa

Mukavaa sunnuntaita ihanaiset! Viikonloppu on kulunut taas yhdessä hujauksessa, mutta niin meni muuten ensimmäinen työviikkokin loman jälkeen.

Tänä viikonloppuna sää on ollut jopa aivan mukava! Mutta kuten meistä jokainen tietää, tämä kesä on ollut suhteellisen kostea. Siitä syystä kävimme perjantaina hakemassa tuohon atrium-pihan pöytäryhmään varjon. Toki sille on käyttöä helteilläkin, koska huomattavasti mukavampaa on aterioida pienessä katveessa kuin täydessä paahteessa.....ja samalla se toki pelastaa pienen sadekuuron sattuessa.

Aurinkovarjon ostin Jyskistä. Halkaisijaltaan tuo on 3 1/2 metrinen. Nuukuuksissani päädyin malliin, jota varten oli porattava reikä keskelle pöytää......mutta eipä tuo mua haittaa. Ne sivusta taittuvat ovat vaan hinnaltaan kolminkertaiset.




No, sitten muutaman ruuoan kimppuun. Viime viikkoina on tullut niin paljon grillailtua, että välillä huvitti tehdä vähän muutakin.

Lihakukon bongasin Kurosen Samin resepteistä ja tein sen pienin muutoksin ilman ruisjuurta.



LIHAKUKKOA ja KANTTARELLI-paistosta

Taikinakuori:

5dl vettä
2tl suolaa
2rkl sokeria
1/2dl öljyä
1ps (11g) kuivahiivaa
4dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivahiiva +42 asteiseen veteen. Lisää joukkoon kaikki muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna kohota noin 30 minuuttia. Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi ja noin 1,5cm vahvaksi.


Lihakukon täyte:

n. 400g possua
n. 400g nautaa
1dl kuivaa riisiä (imee itseensä paistossa kertyvän nesteen)
suolaa ja mustapippuria


Levitä taikinakuoren keskelle riisit ja niiden päälle kerroksittain lihoja sekä mausteita. Taittele taikinan helmat lihakeon päälle tiiviisti ja häivytä syntyneet saumat veden avulla siloitellen. Tarkasta vielä kerran, että taikinakuori on kauttaaltaan ehjä.

Paista ensimmäiset 10 minuuttia 250 asteessa. Pudota lämpö 160 asteeseen ja jatka paistoa vielä 11/2 tuntia.

Ota kukko uunista ja voitele pinta voilla. Kääri lihakukko tiiviisti leivinpaperiin ja folioon. Hauduta pakettia huoneenlämmössä liinoihin käärittynä 3-4 tuntia.




Lihakukon kyytipoikana söimme pannulla tiristettyjä kanttarelleja ja sipulia simppelisti vain suolalla maustettuna.



Nuoren miehen herkkua on leipäjuusto ja sen valmistus on hyvin yksinkertaista.


LEIPÄJUUSTO (halkaisijaltaan noin 20cm)

2 litraa punaista maitoa
3dl maitojauhetta
1 1/2 tl suolaa
hieman vajaa 1rkl juustonjuoksutinta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon maitojauhe, suola ja juustonjuoksutin.

Anna seoksen seistä noin 10 minuuttia. Riko hyytynyt seos reippaasti kauhalla ja anna taas asettua noin 30 minuuttia.


Nostele juustomassa harsolla vuorattuun siivilään ja painele samalla ylimääräistä heraa (keltainen neste) pois. Taittele lopuksi harson helmat juuston päälle ja laita painoksi lautanen tai pieni kattilankansi.

Laita juustomassa jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään 4 tuntia tai yön yli.



Kumoa juustomassa leivinpaperilla vuoratun ritilän päälle. HUOM! Paiston yhteydessä irtoaa heraa. Paista pinta valmiiksi uunin grillivastuksilla 250 astetta ja niin kauan kuin täpliä alkaa syntymään.





Nyt täytyy suunnata ajatus tämän päivän ateriaan ja tulevan työviikon vaatetukseen. Leppoisaa sunnuntaita :)

2 kommenttia:

  1. Nam kirjoitinkin tuon lihakukon ohjeen heti paperille ja taidankin sitä kokeilla voisi olla sellaista mikä meidän perheellekin maistuisi :) Leppoisaa sunnuntai iltaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienellä varauksella tein meidän miehille, mutta hyvin upposi :)

      Poista