sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Vaniljainen omena-raparperipiirakka, makea vehnäleipä ja sunnuntai

Mulla on ollut ihanan leppoisa vkonloppu, koska isäntä on ollut pitkästä aikaa vkonlopun kotosalla! Voin kyllä sanoa, että tällä pääluvulla tuli kyllä niin tarpeeseen. Eilen vietettiin rapujuhlia perheen kesken ja tänään on sitten retkeilty syksyisen sateisessa metsässä kera karvattien sekä hääräilty keittiössä.

Vaniljainen omena-raparperipiirakka ruistaikinalla: 200g voita, 1/2dl sokeria, 1/2dl tummaa siirappia, 4dl ruisjauhoja sekä 11/2tl leivinjauhetta. Vatkaa voi, siirappi ja sokeri. Lisää joukkoon kuiva-aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Kuori 4 omppua sekä pari vartta raparperia, leikkaa omput kuutioiksi ja siivuta raparperit. Laita kattilan pohjalle loraus vettä sekä omput ja raparperit. Kaada päälle 3/4dl sokeria, 2tl vaniljasokeria sekä hieman kanelia. Anna keittyä sen aikaa, että keitoksen aineet ovat hieman kuullottuneet.

Voitele ja korppujauhota vuoka, kauli taikinasta levy ja aseta vuokaan. Kaada taikinan päälle omena-raparperiseos ja sen pintaan ohut kerros perunajauhoa = sitoo kosteutta. Sekoita 21/2dl Flora Vanillaa sekä 2 munaa. Kaada piirakan päälle ja paista uunissa 175 astetta ja reipas tunti.

Makeaa vehnäleipää tuli syötyä lihapadan kera: 4dl vettä, 11/2pss kuivahiivaa, 6dl vehnäjauhoja, 2dl durum-jauhoja, 3rkl siirappia, 2tl suolaa ja öljyä. Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen, laita joukkoon siirappi ja suola. Lisää durum-jauhot ja anna tekeytyä vartin verran huoneenlämmössä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota tuplaksi. Öljyä taikinan pinta ja vaivaa taas kuplat pois ja muotoile kaksi leipää. Anna kohota. Paista 250 astetta ja 5minuuttia, pudota lämpö 200 asteeseen ja jatka paistoa vielä noin 30 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti