keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Makea PIIMÄlimppu

Makeampia ja mausteisia limppuja tulee leivottua aivan liian harvoin. Harvoin siitä syystä, että minä joka kauhan varressa enimmäkseen häärään....miellän nämä omassa päässäni Joulu-pöytään.

Tiedättekö nämä päähän juurtuneet pinttymät....kuorellisia rapuja syödään vain rapu-juhlissa, pasha ja Charlotte russe = kevät ja pääsiäinen....puhumattakaan kinkusta tai kalkkunasta, joiden maukkaus mitataan kerran vuodessa.

No, näitä makeampia limppuja meillä pitäisi leipoa useammin, koska uppoavat nopeasti nälkäisiin suihin :)




Sturenkadun perinteinen piimälimppu on alun alkaen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajien koulutuslinjan - melkoinen sanahirviö - aikaansaannos.

Sturenkadun perinteinen piimälimppu (3kpl)

1/2 lpiimää
3/4 dlkaljaa
1 dlsiirappia
2 tlsuolaa
50ghiivaa
4dlruisjauhoja
12dlhiivaleipäjauhoja
1 tlanista
1 tlkuminaa
1 tlfenkolia
1 tlpomeranssinkuorta
15 grasvaa

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää kalja, siirappi, suola ja murenna joukkoon hiivaa. Lisää ruis- ja hiivaleipäjauhoja ja mausteeksi hienonnettua anista, kuminaa, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Anna taikinan kohota liinan alla.
  2. Leivo taikinasta 3 leipää. Kohota leivinpaperilla liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia ja sitten 170-175 asteessa noin 45 minuuttia.
  3. Jäähdytä kypsät leivät ritilän päällä.

Alkuperäinen ohje (kuudelle leivälle) on TÄÄLTÄ



Mukavaa keskiviikkoa....huomenna on jo torstai :)

5 kommenttia:

  1. Oih, mikä herkkuvoikkari tuossa viimeisessä kuvassa! En ole koskaan leiponutkaan makeita leipiä. Olisikohan nyt aika, sen verran hyvältä kuulosti ohjeesi. Onko niin, ettei tätä juurikaan vaivata, vaan ainekset vain sekoitetaan, vai vaivataanko normaalisti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä maukas leipäresepti :) Itse tein tämän vaivaten normi leipätaikinan tavoin.

      Poista
  2. Komiat on limput! ☺ Tää ohje kyllä menee talteen, ajattelin tänä vuonna kotiin leipoa jouluksi ihan jotain muuta ainaisen saaristolaisleivän tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Tämä oli hyvällä tapaa sellainen perinteinen resepti. Limput upposivat meidän nuorelle miehellekin, joka todella tykkää makeista limpuista ja lähtökohtaisesti kyseenalaisti lopputuloksen :)

      Poista
  3. Stuurenkatu oli kotikatuni pentuna. Kotikatuni nimi on itse asiassa oiva makean mausteiselle limpulle, koska Sturenkadun kulmilla toimi Meiran maustetehdas, jonka hyllyiltä leipurit hakivat maukua leipiinsä :)
    Mehukkaat mausteiden aromit leijasivat 50-60 luvulla kulmilla ja mutsin limpuissa. Kiitos reseptistä, kokeilen sitä hapanjuureen.

    VastaaPoista