lauantai 5. huhtikuuta 2014

Leipäjuustoa ja herasta LEIPÄÄ

Leipäjuustosta on tällä kertaa meidän lauantai-ilta tehty. Tämä on erityisesti perheen nuoren miehen herkkua, joka syntyy todella helposti myös itse tehden. Leipäjuuston ylijäämänä jää heraa, josta syntyy aivan taivaallisen hyviä sämpylöitä tai leipiä.


LEIPÄJUUSTO:

2 litraa punaista maitoa
3dl maitojauhetta
1 1/2tl suolaa
vajaa 1rkl juustonjuoksutinta
(lisäksi laiton joukkoon 1 1/2tl vaniljasokeria)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon maitojauhe, suola, vaniljasokeri ja juustonjuoksutin.

Anna seoksen seistä noin 10 minuutin verran = maito on hyytynyt. Riko seos reippaasti kauhalla sekoittaen ja anna sitten taas asettua reilun puolen tunnin verran. Tässä kohtaa on hera (kellertävä neste) noussut pintaan.

Nosta juustomassa harsolla vuorattuun siivilään samalla painellen heraa pois. (Kuva 3.) Taittele harson reunat massan päälle ja aseta painoksi esim. lautanen tai pieni kattilan kansi. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään 4 tunnin verran tai yön yli. SÄÄSTÄ HERA.

Kumoa juusto läviköstä (kuva 2.) ja paista pintaan kaunis väri. Itse käytän tähän hommaan sähköuunia grillivastuksilla 280 astetta ja noin 5 minuuttia.



Juustosta irtoaa heraa vielä uunissakin ja siitä syystä asetan sen leivinpaperin ja ritilän päälle.



Juustonjuoksutin löytyy markettien kylmäkaapeista - läheltä maitoja, hiivoja ja rasvoja.



HERASTA LEIPÄÄ:

5dl heraa
1pss kuivahiivaa
2tl suolaa
loraus hunajaa
n. 12dl vehnäjauhoja
sekä öljyä.

Lämmitä hera +42 asteiseksi, lisää hiiva, mausteet ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi kera lorauksen öljyä. Anna kohota tuplaten, vaivaa taikinasta jauhotetulla alustalla kuplat pois ja leivo kaksi leipää. Anna kohota vielä tovi ja paista 220 astetta ja noin 30 minuuttia.


Mukavat lauantai-illan loput!

4 kommenttia:

  1. Hei kiitos tästä ohjeesta! Leipäjuusto on ihan superhyvää ja näemmä sen itse tekeminen on ihan superhelppoa! :) Ja tuo leipäkin näyttää herkulliselta. Minäkin tein joulun jälkeen herasämpylöitä, ne oli kans tosi hyviä. Osan herasta litki koira, ja sitten juostiinki ulkona pissalla aika tiuhaan tahtiin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun osui ja upposi :) Tällä reseptillä tulee halkaisijaltaan 20cm juusto ja tekeminen on tosiaankin helppoa! Hera, vuohenmaito jne. maistuu kyllä koirille malliin - kiposta tulee putipuhdas :)

      Poista
  2. Kiitos tosiaan tuosta leipäjuuston ohjeesta, superselkeästä sellaisesta vielä! Juusto näyttää niin herkulliselta, että sitä täytyy ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehden saa narskuvaa helposti.....itse ehdin tästä maistamaan sentti x sentin palan, kun jo koko räiskäles oli syöty :)

      Poista