tiistai 23. helmikuuta 2016

RuokaVINKKI vkonloppuun - PIHVIÄ, PERUNAtorneja, PUNKKUA ja MUNKKEJA

Tämä ateria tuli syötyä lauantaina, kun oli aikaa hääräillä keittiössä. Kyllähän tämä kattaus taipuu ihan arkeenkin, jos vaan joku nostaa riittävän aikaisin naudan/häränsisäfileet huoneenlämpöön.

Mä olen onnistunut tekemään aika monta kertaa elämäni aikana ihan paskat naudanpihvit. Kyseinen raaka-aine on ehkä ollut se mun suurin akilleenkantapää ruoanlaitossa, kunnes edes jollain tavoin tajusin asian yksinkertaisuuden.

1. Älä tingi raaka-aineesta vaan osta hyvää lihaa
2. Liha saa tai sen pitää huoletta levätä huoneenlämmössä yhdet pari tuntia ennen paistoa
3. Ja kun paistat, niin paista tosi kuumalla lämmöllä



NAUDAN sisäfileet

naudan/härän paksuja sisäfileitä pihveinä
maustamiseen suolaa ja mustapippuria
paistamiseen öljyä ja voita

Muotoile pihvit paketoinnin jäljiltä. Hierrä pintaan suolaa ja mustapippuria. Anna pihvien olla huoneenlämmössä riittävän pitkään. Paista kuumalla pannulla öljyssä/voissa puolin ja toisin, kunnes kypsyys on sopiva.



PERUNA-tornit

Perunoita
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
parmesaanijuustoa
kermaa
öljyä

Kuori ja viipaloi perunat. Paista perunaviipaleisiin pannulla öljyssä nopeasti nätti pinta (antaa myös makua). Viipaloi kuoritut valkosipulit. Kokoa perunatornit niin, että väleihin tulee hieman suolaa ja mustapippuria sekä valkosipuliviipaleita. Tökkää tikut kekoihin. Asettele perunatornit esim.muffinivuokaan ja lorauta hieman kermaa päälle. Paista 180 astettan ja noin 25-30 minuuttia. Lisää päälle raastettu parmesaani ja jatka paistoa, kunnes juusto on hieman sulanut.


PUNAVIINIkastikkeen tein Maku-lehden reseptillä KLIK



Pitkästä aikaa tuli leivottua jotain makeaakin. Tässähän kävi niin, että edellisenä iltana ajattelin lapselle ääneen, jotta vois paistaa munkkeja ja kun seuraava aamu valkeni, niin ensimmäinen kysymys oli...tänäänkö sä niitä teet? Johan nyt toki :D

MUNKKIrinkilät (20kpl)

21/2dl maitoa
1ps kuivahiivaa
3/4dl sokeria
2tl kardemummaa
1/2tl suolaa
1 muna
n.7dl vehnäjauhoja
1/2dl sulatettua voita

Paistamiseen litra rypsiöljyä ja munkkirinkilöiden päälle sokeria+hieman vaniljasokeria.

Liuota kuivahiiva +42 asteiseen maitoon ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola, muna sekä noin puolet jauhoista.

Alusta taikinaan sulatettu voi ja loput jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohotettu taikina jauhotetulla alustalla ja leikkaa osiin (20kpl). Leivo palat noin 25cm:n nauhoiksi, ota kiinni keskeltä ja kiepauta puoliskot kierteiksi. Yhdistä päät ja anna kohota liinan alla toistamiseen.

Lämmitä kattilassa öljy noin 170-180 asteeseen. Paista 2-3 munkkirinkilää kerrallaan, reippaan minuutin verran puolin ja toisin. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle ja sokeroi pinnat sitä mukaan, kun kädet kestää tarttua kiinni.

Alkuperäinen resepti, jota jouduin hieman muuttamaan kaapin sisällön vuoksi, on tämäkin Maku-lehdestä KLIK.



3 kommenttia:

  1. Mulle on kans tuo nauta aina ollut aikamoinen akilleen kantapää. Olen ehkä kerran elämässäni onnistunut saamaan onnistuneet pihvit aikaiseksi. Nyt meillä on kunnon valurautapannu niin ehkä nyt voisi kokeilla uudestaan! Kun vaan muistaisi sen lihan ottaa ajoissa lämpeemään.....:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo naudanliha on kyllä useammankin kerran saanut fiiliksen, että ei kyllä tarvi toiste kokeilla :) Kunnes taas ja taas....ota ihmeessä valurautapannu testaukseen ja pihvit ajoissa huoneenlämpöön ;)

      Poista
  2. Noita perunoita on pakko joskus kokeilla, ihanan näköisiä.
    Kauniit munkkirinkilät, kun ovat kierteellä.

    VastaaPoista