keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Pomminvarmat SÄMPYLÄT ja 700g jauhelihaa

Meidän juniorilla on taas treeni-kausi alkanut ja se täytyy huomioida myös aterioissa...etenkin niiden tarjoamisen ajankohdissa.

Myöhäisimmät harkat loppuu 20.30 ja niiden jälkeen kotiutuu nälkäiset miehet (monikossa siitä syystä, että isäntä on mukana valmennustouhuissa). Nyt saatte yhden ILTAPALAN ja parit arjen ATERIAT, joiden runkona 700g jauhelihaa :)

Syömäreitä näille pöperöille on ollut kolme suuta.

Mulla ei ole yhtään sämpylä ja leipäreseptiä, joille olisin alati "uskollinen". Nämä pomminvarmat sämpylät kaivelin taas blogien ihmeellisestä maailmasta. Reseptin löysin linkitettynä blogista Pastanjauhantaa. Hyviä olivat!



POMMINVARMAT (10kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
50g voita
2rkl sokeria
1tl suolaa
n.10-12dl jauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.




Jauheliha (700g) tuli "jatkojalostettua" kahteen ateriaan. Ekana päivänä pasta bolognese ja toisena päivänä piirakka, joka syntyi "eilisen" jämistä.

Pasta bolognese (riittää yhdeksi ateriaksi kuudellekin)

700g jauhelihaa (sika-nauta)
390g Pirkan valkosipuli-tomaattimursketta
390g Pirkan yrtti-tomaattimursketta
1prk Creme Bonjour Cuisine sipulisekoitus (21/2dl)
11/2rkl jauhelihamaustetta
3rkl ruokosokeria
(lisää halutessasi mustapippuria ja suolaa)

Paista jauheliha ja mausta se jauhelihamausteella. Kaada joukkoon tomaattimurskeet, ruokosokeri ja Creme Bonjour. Kypsyttele hiljalleen ja keitä sillä välin spaghetit.




Bolognese PIIRAKKA

Pohjataikina:
3dl jauhoja
1tl suolaa
50g voita
50g margariinia
1 munan keltuainen
loraus vettä

Sekoita jauhot ja suola, nypi joukkoon voi ja margariini. Lisää mukaan keltuainen ja loraus vettä. Sekoita tasainen taikina. Kauli taikina vuokaan ja ESIPAISTA 200 astetta ja noin 10 min. Valmista täyte sillä välin.

Täyte:
Edellisen aterian bolognese-kastikkeen loppu
2 munaa
2dl mozzarella-raastetta
200g kypsytettyä vuohenjuustoa

Sekoita keskenään bolognese-kastike, munat ja juustoraaste. Kaada seos esipaistetun piirakka-pohjan päälle. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja asettele pintaan. Paista 180 astetta ja noin 25 minuuttia.

Tarjoa salaatin kanssa.




Nyt mua odottaa Aku ja seitsemän ihmettä - ohjelma, joka naurattaa minuakin :)

4 kommenttia:

  1. Tuo piirakka täytyykin testata! Juuri söi iltapalan, mutta nyt nieleskelyttää taas kun katsoin piirakkakuviasi. Tuoreita sämppyjäkin alkoi tehdä mieli... Ei eka kerta kun tuli nälkä kuviasi katsoessa ;) Hauskaa iltaa Akun kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :) Akun huumori kyseisessä ohjelmassa saattaa monenkin mielestä hipoa hyvän maun rajoja, mutta muhun se uppoaa :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Piirakka toimii kyllä hyvin jauheliha-kastikeen "jämien" jatkopaikkana :)

      Poista